Thursday, March 08, 2007

Internationella kvinnodagen

Ja, så var det internationella kvinnodagen. Dagen firades på skolan med föreläsningar, musikframträdanden och utställningar som självklart arrangerades av den eminenta genusgruppen där undertecknad råkar vara en av de två som ingår. Det var trevligt och uppskattat. Miyako sa några ord om "jämställdhetsläget" i Japan och Cissi redogjorde för sina åsikter kring huruvida man bör fira denna dag eller inte. Bör man det?
Ja, det fanns ju en anledning till att dagen kom till från början i början av sekelskiftet. Då var läget i Sverige helt annorlunda mot idag och man kan tycka att vi har kommit långt då det gäller jämställdheten i det här landet sen dess. Det är förvisso sant, men samtidigt kan man inte vara helt tillfreds med sådana faktum som att kvinnors löner fortfarande inte når upp till samma nivå som männens, för samma arbete. Därutöver anser jag att finns det en poäng i att uppmärksamma att kvinnors situation i andra länder ser helt annorlunda ut jämfört med här. Det heter ju trots allt internationella kvinnodagen.

Många kan tycka att det är orättvist att det bara finns en kvinnodag och inte en mansdag, men som någon sa, internationella kvinnodagen instiftades till stor del av kvinnor och skulle världens män vilja ha en liknande dag är det väl ingen som hindrat dem från att införa det? Däremot kan man tycka att man skulle kunna införa en "jämställdhetsdag" också, eller istället. Fördelar och nackdelar med allt.

Jag tycker ändå att det är fint att det finns en sån här dag, det känns fortfarande som att det fyller ett syfte i det fortsatta arbetet för ett mer jämställt samhälle.

(På bilden: Miyako, foto: Matilda Ahl, VT 2007.03.08)

0 Comments:

Post a Comment

<< Home